Å lansere en ny nettside er ingen enkel oppgave. Det er flere ting å ta hensyn til – fra design og brukervennlighet til å sikre at den er synlig i søkemotorene. Men med riktig planlegging og budsjett kan du lage en nettside som ikke bare ser bra ut, men som også gir deg resultater.
I denne guiden tar vi deg gjennom alt du trenger å før du setter i gang med din nye nettside, inkludert:
- De viktigste hensynene for planlegging av nettstedet ditt
- Hvordan velge riktig webdesign- og utviklingspartner
– Viktigheten av SEO og hvordan dra trafikk til nettsiden
– Andre tips for å markedsføre din nye nettside
Så uansett om du starter fra bunnen av eller ønsker å fornye det eksisterende nettstedet ditt, les videre for vår viktige guide for å lansere et nytt nettsted.
1. Planlegg nettsiden din før du starter – dette vil spare deg for tid og penger i det lange løp
En god nettside kan være et kraftig verktøy for bedrifter, men da kreves det at det gjøres skikkelig. Vi ser ofte bedrifter som hastebygger nettsiden sin uten å først ta seg tid til planleggingen. Dette kan føre til en rekke problemer, blant annet ineffektiv design, dårlig funksjonalitet og til og med sikkerhetsproblemer. Ved å ta deg tid til å utvikle en klar idé om hva du vil at nettstedet ditt skal oppnå, kan du unngå disse fallgruvene og sitte igjen med et nettsted som er både effektivt, sikkert og brukervennlig. I tillegg vil det å ha en klar plan spare deg for tid og penger i det lange løp.
Så før du setter i gang med prosjektet, sørg for at du har en solid forståelse av hva som er målet med nettstedet og hva det trenger å oppnå.
Det er noen ting du bør vurdere når du planlegger nettstedet ditt:
Hva er formålet med nettstedet? Prøver du å selge produkter, eller bare gi informasjon?
Hvem er målgruppen? Å vite hvem du prøver å nå vil hjelpe deg med å finne ut hva slags innhold du skal inkludere.
Hva slags funksjonalitet trenger du? Trenger du et kontaktskjema, en blogg eller et e-handelssystem?
Hva slags design vil du ha? Har du et spesifikt fargevalg i tankene, eller vil du at nettstedet ditt skal ha et bestemt utseende og preg?
Hva er formålet med nettstedet?
Å planlegge din nye nettside kan virke som en vanskelig oppgave, men det trenger ikke å være det. En av de første tingene du må gjøre er å bestemme formålet med nettstedet ditt. Selger du produkter? Informere? Uansett formål, vil det diktere innholdet, designen og funksjonaliteten til nettstedet ditt. Hvis du for eksempel selger produkter, trenger du et e-handelssystem på plass. Hvis du bare skal gi ut informasjon, kan en blogg være det du trenger. Når du vet dette kan du også finne ut hva slags funksjoner du trenger og omfanget av prosjektet.
Hvem er din målgruppe?
Hvem målgruppen er må være helt tydelig fra før du setter i gang prosjektet. Kjenner du målgruppen godt, er det også enklere å designe en nettside som er perfekt for deres behov. Det vil også hjelpe deg med å finne ut hva slags innhold du skal inkludere på nettstedet.
Målgruppen din vil også diktere innhold, design og funksjonaliteten til nettstedet ditt. Hvis du for eksempel retter deg mot et yngre publikum, må nettstedet ditt være mer moderne og engasjerende. Hvis du retter deg mot et mer modent publikum, derimot, må nettstedet ditt være mer profesjonelt og dempet. Så kjenner du målgruppen din, vil det hjelpe deg med å finne ut hva slags nettsted de vil respondere godt på.
Hvilke funksjoner trenger din nye nettside?
Kontaktskjema, blogg eller et fullt e-handelssystem? Dette er funksjoner som er med å utforme nettstedet ditt. Nets sin rapport “norsk e-handel 2021” forteller oss at nordmenn er mer opptatt av brukervennlighet enn de er av pris. Ved å velge de rette funksjonene kan du sørge for at din nettside passer med målgruppens krav.
Basert på formålet, og hvem målgruppen din er kan du også bestemme hvilke funksjoner du vil ha på nettsiden. Skal du for eksempel selge produkter, trenger du et e-handelssystem. Hvis du derimot skal gi ut informasjon, kan en blogg være alt du trenger.
I tillegg til hensynene som er oppført ovenfor, er det noen få normale funksjoner som alle nettsteder bør inkludere:
En hjemmeside
En kontaktside
En side med informasjon om bedrift
En blogg eller nyhetsseksjon
Hva slags design vil du ha på din nye nettside?
Har du et spesifikt fargevalg i tankene, eller vil du at nettstedet ditt skal ha et bestemt utseende og preg?
Utformingen av nettstedet ditt bør gjenspeile formålet og målgruppen til nettstedet ditt. Hvis du for eksempel selger produkter, bør nettstedet ditt ha et moderne og engasjerende design. Hvis du derimot skal ha en informerende side, kan nettstedet være mer dempet.
Her er noen generelle tips rundt design av nettside:
Hold oppsettet enkelt. For mye rot kan være overveldende og distraherende for brukere.
Sørg for at skriften er lett å lese. Mørk tekst på lys bakgrunn er lettest å lese.
Unngå å bruke for mange forskjellige farger. Noen få enkle farger er vanligvis best.
Bruk bilder av høy kvalitet. Bilder av dårlig kvalitet vil få nettstedet ditt til å se uprofesjonelt ut.
Sørg for enkel navigering. Brukere skal enkelt kunne finne det de er ute etter.
Det er mange ting å vurdere, fra formålet med nettstedet til målgruppen til hvilken type funksjonalitet den trenger. Ved å ta deg tid til å utvikle en klar plan, kan du imidlertid unngå enkelte fallgruver og utvikle den perfekte nettsiden.
2. Hva avgjør prisen på nettstedet
Design
Funksjoner
Innhold
markedsføring og SEO
Riktig kompetanse
Hva bestemmer prisen for et nettsted i 2024?
Et nytt nettsted kan koste alt fra noen få tusen til flere tusen, avhengig av neddsidens størrelsen og kompleksiteten. For en helt enkel nettside kan du forvente å betale mellom 5.000 og 10.000 kroner. Dette vil dekke kostnadene for et domenenavn, hosting og en grunnleggende mal. Hvis du trenger noen til å designe og bygge nettstedet ditt for deg, kan du forvente å betale alt fra 10.000 til 100.000 eller mer. Nøyaktig pris vil avhenge av prosjektets omfang og utviklerteamets erfaring.
Ved bruk av en nettsidebyggere (gjør det selv)
Wordpress, Squarespace eller Wix kan være gode alternativer hvis du har et mindre budsjett og ikke trenger en veldig kompleks nettside. Det finnes mange ulike nettsidebyggere på markedet og de varierer litt i pris avhengig av hvilke funksjonene de tilbyr.
Her er prisene på de mest relevante nettstedsbyggerne vi mener du bør vurdere i 2022. Hvilken nettsidebygger du bør velge avhenger av hvilken type nettside du skal bygge. WordPress egner seg for innholdstunge sider. Wix er veldig enkel å bruke, mens Squarespace er bra for malbaserte sider. Du kan lære mer om fordeler og ulemper med de ulike nettsidebyggerne her.
Å bruke en nettstedbygger er perfekt hvis du har et budsjett og ikke trenger mye tilpasning. Men hvis du ikke har for mye erfaring, må du kanskje bruke litt tid på å lære hvordan du bruker plattformen, eller vurdere å ansette en profesjonell.
I tillegg til prisen for nettstedbyggeren, her er noen andre kostnader som vil og kan være nødvendig for et nettstedprosjekt:
Ansette en profesjonell
Hvis du velger å ansette en profesjonell designer, kan prisen variere mellom 1000$ og flere 1000$. Det er et par ting som avgjør hvor mye du betaler for nettstedet. Noen av disse inkluderer følgende:
Graden av tilpasning og kompleksitet som kreves
Prosjektets størrelse og omfang
Hvor raskt du trenger nettsiden ferdigstilt
Enten du trenger løpende støtte og vedlikehold
Alle disse faktorene vil spille en rolle i å bestemme prisen du betaler for nettstedet ditt. Hvis du har et veldig komplekst prosjekt som krever mye tilpasset arbeid, kan du forvente å betale mer enn om du bare trenger en enkel nettside. På samme måte, hvis du trenger nettstedet ferdig raskt, vil det også påvirke prisen. Det kan være vanskelig å beregne en eksakt pris for et prosjekt, men i Promedia finner vi en pris ved hjelp av denne tabellen:
Valg av web hosting
Det er viktig å velge riktig hostingleverandør for å sikre at nettstedet ditt fungerer problemfritt. Det finnes en rekke tilbydere å velge mellom, så hvordan bestemmer du hvilken som er riktig for deg? Dette bør du tenke på:
Pris
Type hosting
Egenskaper
Pris
En viktig faktor å vurdere er pris. Noen tilbydere tilbyr lavere priser enn andre, men det er viktig å sørge for at du får det du betaler for. Generelt tilbyr de dyrere leverandørene bedre oppetid og kundeservice.
Type hosting
En annen faktor å vurdere er typen hosting du trenger. Hvis du nettopp har startet, kan delt hosting være et godt alternativ for deg. Denne typen hosting betyr at nettstedet ditt vil dele en server med andre nettsteder. Hvis du har en større nettside eller en som mottar mye trafikk, kan det hende du må oppgradere til en VPS eller dedikert server.
Egenskaper
Til slutt, sørg for at leverandøren tilbyr funksjonene din bedrift trenger. Noen leverandører tilbyr grunnleggende planer, mens andre tilbyr mer robuste planer med funksjoner som ubegrenset lagring, sikkerhetskopiering av data og mer.
Tips fra oss
Ta deg tid til å sammenligne ulike leverandører og finn den som passer for deg. Med litt research kan du finne en leverandør som tilbyr funksjonene du trenger til en pris du har råd til.
Vi i Promedia anbefaler Proisp som hostingleverandører. Med Proisp er det enkelt og og trygt. I tillegg har vi bare gode erfaring med kundeservicen.
3. Velg et domenenavn som representerer din bedrift eller merkevare
Hvis du starter et nytt nettsted, er en av de første tingene du må gjøre å velge et domenenavn. Dette kan være en vanskelig oppgave, siden du ønsker å velge noe som representerer din virksomhet eller merkevare. Du vil også unngå alt for generisk, eller navn som er vanskelig å huske. Med så mye kjøring på ditt valg av domenenavn, er det ikke rart at mange synes oppgaven er skremmende. Her går vi gjennom:
Valg av navn
TLD
Navn opptatt?
Det er imidlertid noen tips som kan bidra til å gjøre prosessen enklere:
Prøv først å komme opp med en liste over søkeord som beskriver virksomheten eller merkevaren din. Deretter bruker du disse nøkkelordene for å brainstorme mulige domenenavn. Når du har begrenset listen din, bør du vurdere hvordan de forskjellige domenenavnene vil se ut på visittkortene eller nettstedet.
Sjekk tilgjengeligheten før du tar din endelige avgjørelse. Dette kan for eksempel gjøres gjennom navnesøk.no. Hvis du skal starte en ny bedrift, bør du også vurdere å sjekke tilgjengelighet på sosiale medier som er relevante for deg og som også passer med domenet.
Husk at domenenavnet du velger vil være med deg i lang tid, så ta deg god tid og velg med omhu!
TLD (.no, .com, .net)
TLD (Top Level Domain) er også en viktig del av et domenenavn. Dette er ".no" eller ".com" på slutten. TLD-en du velger vil ha stor innvirkning på nettstedets identitet. For eksempel, hvis du er en bedrift i Norge, vil du velge ".no". Dette forteller besøkende at nettstedet ditt er spesifikt for bedrifter i Norge.
Men hvis du er en bedrift med et globalt publikum, kan det være lurt å vurdere en ".com" TLD. Dette er den mest anerkjente TLD i verden og vil bidra til at nettstedet ditt kan bli funnet av hvem som helst, hvor som helst.
Domenenavn opptatt?
Hvis domenenavnet du ønsker er tatt, er det ikke så mye du kan gjøre med det. Det kan være fristende å bare legge til noen få tall en bindestrek eller noen bokstaver på slutten av domenet du ønsker. Dette vil dog gjøre det vanskeligere å huske og finne siden din. Da vil vi heller anbefale å vurdere et nytt navn. Dette kan være et som ligner på det du ønsket, eller et slagord eller lignende. Det er lov å være kreativ. Hvis alt annet mislykkes, kan du alltid prøve å kjøpe domenet fra den nåværende eieren. Men da bør man forberede seg på å betale en stiv pris.
Domenenavn er viktige for bedriftens merkevare. Det kan være vanskelig å velge riktig domenenavn, men det er viktig å ta seg god tid og velge med omhu. Sørg for å vurdere tilgjengelighet, sosiale medier og TLD når du bestemmer deg. Med litt omtanke sørger du for at domenenavnet som representerer din bedrift eller merkevare er perfekt.
Introduksjon
Hvor kan du finne domene
Eksempler på gode domener
Hva koster et domenet?
4. Create clear and concise content for your website
Introduksjon
Hva skal være hvor
Hvor mye innhold trenger du?
Hvordan du kan lage innhold effektivt
- Jasper / søkeord etc..
- Planlegge innhold
Lag klart og konsist innhold for nettstedet ditt
Før du begynner å spre nettstedet ditt med resten av verden, er det én viktig ting å huske på: innholdet. Usikker på hvor du skal begynne? Her er noen tips for å lage klart og konsist innhold for din nye nettside.
Hva er formålet med nettstedet ditt?
Tenk først over hva du vil si. Prøver du å selge et produkt eller en tjeneste? Gi informasjon om et kommende arrangement? Uansett mål, sørg for at innholdet ditt er fokusert og på temaet. Målene dine bør diktere tonen og stilen til innholdet ditt.
Hvis du for eksempel selger et produkt, bør innholdet ditt være enkelt og konkret. Du vil at potensielle kunder skal vite hva de får av verdi før de foretar et kjøp. Dersom du deler informasjon om et event derimot, har du gjerne rom til å være litt mer kreativ med innholdet ditt.
Hold det enkelt
Besøkende på nettstedet ditt vil sette pris på et enkelt språk som er lett å forstå. Unngå å bruke vanskelige faguttrykk, bransjeslang eller lange, kompliserte setninger. Fokuser i stedet på et klart og konsist språk som får frem poenget ditt raskt. Du kan lese mer om klarspråk her.
Sjekk også grammatikk og stavelser. Få ting er mer turn off for potensielle kunder enn stavefeil og dårlig grammatikk. Sørg for å korrekturlese innholdet ditt før du publiserer det for å unngå pinlige feil.
Call to Action
Call to Action (CTA) er et element på nettstedet ditt som oppfordrer besøkende til å ta et neste steg. Dette kan være alt fra å melde seg på et nyhetsbrev til å foreta et kjøp.
CTAene dine bør være klare og konsise, akkurat som resten av innholdet ditt. Målet er å gjøre det så enkelt som mulig for besøkende å ta neste handling, uansett hva det måtte være.
Ikke alle er tekstforfattere av natur
Det er ingen hemmelighet at det er vanskelig å skrive bra innhold. Så om du ikke er en naturlig født forfatter er det ingen grunn til å bekymre seg - det er mange ressurser der ute for å hjelpe deg med å lage flott innhold for nettstedet ditt. Kunstig intelligens (AI) for innholdsproduksjon er en slik ressurs, som bare blir mer og mer brukt. Det kan hjelpe deg med å lage innhold som er både klart og konsist, og kan bidra til å øke produkteten kraftig. Så om du føler på skrivesperren kan AI være en mulighet.
Du kan også leie en tekstforfatter for å hjelpe deg med innholdet ditt. Det er mange talentfulle tekstforfattere der ute som kan hjelpe nettstedet ditt til å skille seg ut fra resten. Uansett hvilken vei du velger å ta, husk at godt innhold er nøkkelen til et vellykket nettsted. Så ta deg tid til å sørge for at nettstedet ditt har noe verdifullt å si.
Bruk bilder og videoer for å dele opp tekst og legge til visuell interesse
Å legge til bilder er en fin måte å dele opp tekst og legge og gi nettsiden en visuell interesse. Men før du legger inn bildene, er det et par ting som kan være greit å huske på:
Velg relevante bilder
Opphavsrett
Beste bildestørrelser
Velg relevante bilder
Først må du sørge for at bildene er relevante i forhold til merkevaren din og teksten på nettsiden. Ingenting er mer forvirrende enn et bilde av en strand på en side som handler om bilforsikring. Ikke bare er det forvirrende, men det fjerner også fokuset fra hovedbudskapet du ønsker å kommunisere.
Opphavsrett
Kan kan være greit å minimere sjansen for å bli saksøkt for å ha brukt andres bilde uten tillatelse. Hvis du ikke vil bruke tid på å ta dine egne bilder, er det flere nettsteder som tilbyr gratis arkivbilder av høy kvalitet, som unsplash.
Beste bildestørrelser
Det er viktig å tenke på størrelsen på bildene. Hvis de er for små, forsvinner de i teksten; for store, og de vil senke farten på sidene, noe som går ut over SEO-rankingen. Ulike type bilder på nettsider:
Bilder i full bredde: Brukes ofte på forsider. For å sikre høy kvalitet er optimal størrelse for disse bildene 2400x1600px.
Inneholdsbilder: Dette er bildene som er en del av det indre innholdet som tekst eller CTA-knapper. Anbefalt størrelse er maks bredde 1500px horisontal og 1000px vertikal.
Blogginnleggsbilder: De skal alle ha samme bredde, og vi anbefaler 1500px.
Lysbildefremvisningsbilder: sørg for at de har samme høyde, anbefalt er 1500px.
Introduksjon
Hvorfor er dette viktig?
Hva hjelper det for?
Hvor kan du finne gratis bilder?
6. Mobil-optimalisering
En av de viktigste tingene du bør vurdere når du lager en ny nettside, er å sørge for at den er mobilvennlig. I dagens verden bruker flere og flere mennesker telefonene og nettbrettene sine for å surfe på nettet, så hvis nettstedet ditt ikke er optimalisert for mindre skjermer, er faren for å miste mye potensiell trafikk stor. Andel søk på Google gjennom telefon og nettbrett var i siste kvartal av 2021 på 63%.
Vi anbefaler å bruke responsivt design, noe som betyr at nettstedet ditt automatisk justeres i forhold til hvilken skjermstørrelse den vises på.
Google bruker også nå mobilvennlighet som en rangeringsfaktor i sin søkealgoritme. Så hvis nettstedet ditt ikke er mobilvennlig, vil det sannsynligvis rangeres lavere i søkeresultatene. Men enda viktigere, folk er vant til å se på ting på telefonene og nettbrettene sine, så hvis nettstedet ditt ikke fungerer bra på disse enhetene, er det fort gjort at de blir frustrert.
Introduksjon
Test om siden din er mobilvennlig eller ikke
Ting du kan gjøre
Hvorfor er dette sååå viktig i dag?
Hvordan generere trafikk til nettstedet ditt?
Under planlegging av nettsiden bør du tenke på hvordan du skal generere trafikk til den. Det finnes mange metoder for å generere trafikk. Noen av dem er:
Søkemotoroptimalisering (SEO)
Sosiale medier
Betalt annonsering (PPC)
Søkemotoroptimalisering (SEO)
SEO er innebærer å forbedre rangeringen av et nettsted til søkemotorer. Jo høyere rangering, jo mer sannsynlig er det at folk finner nettstedet. En måte å gjøre dette på er å gjøre søkeordsanalyser, og alltid inkludere de mest relevante søkeordene i innholdet ditt. Dette kan gjøres gratis gjennom Google Keyword Planner.
Å lage innhold som er verdifullt og nyttig for andre mennesker er også en måte å generere høyere SEO-rangeringer og trafikk. Hvis folk synes innholdet ditt er interessant, er det også mer sannsynlig at de kommer tilbake.
Sosiale medier
Å være aktiv på sosiale medier kan generere masse gratis trafikk. Del innholdet ditt på de sosiale plattformene som er mest relevant for din bedrift. Her finnes det også gode muligheter for å samhandle med følgere ved å svare dem, reposte innholdet deres og tagge de i innleggene dine. Dette kan bidra til å bygge en relasjon med potensielle kunder og samtidig øke trafikken til nettstedet ditt.
Betalt annonsering (PPC)
Dette er en effektiv måte å generere rask trafikk. Dette kan for eksempel gjøres ved å sette opp en Google Ads-kampanje og by på relevante søkeord. Dette kan være en effektiv måte å få folk til å besøke nettstedet ditt, men det kan også være ganske kostbart. PPC bør ikke gjøres uten en klar budsjett og strategi.